Beowulf Mining, vad händer?

Det har hänt ganska mycket i och omkring Beowulf Mining sedan mitt senaste inlägg. Jag har i detta inlägg tänkt skriva om det mesta som hänt och lite till, så detta inlägg kommer bli ganska långt.

Till att börja med så fick vi i ett PM 23 december 2010 ett väldigt preliminärt resultat från de 10 första borrhålen av totalt 32 från Kallak South. Resultatet konfirmerade att Kallak South ser ut att innehålla minst 400Mt järnmalm (på pricken vad jag spekulerade om i mitt förra inlägg) med en grad liknande den för Kallak North. Detta är baserat på en sorts ”magnetismscanning” av borrkärnorna på plats. Vad som ska noteras är att det är den norra delen av Kallak South som borrats, en del som ser lite ”klenare” ut än resten. Detta tyder på att det finns mer än 400Mt där. Värt att notera är att Kallak Norths estimat även det steg när borrningen var helt klar. Efter detta resultat flög aktiekursen upp rejält och toppade runt 6 kr, sedan följde den vanliga långsamt sjunkande aktiekursen i ca en månad i väntan på mer nyheter.

Därefter gick kursen upp och toppade på ca 8kr den 1 mars. Tror man på teknisk analys kan man se att kursen först var nära botten och sedan gick upp till toppen av en trendkanal (och att det är därför den nu sjunkit ner till botten av kanalen igen). Men om man istället ser till det mer fundamentala så är det så att bolaget skrev såhär i ett PM 3 februari i år: ”Analysresultatet för de första 10 av totalt 32 planerade borrhålen om 951 meter, förväntas erhållas i slutet av februari 2011.” Kursen steg alltså förmodligen på förväntningar av detta resultat, och sedan när det inte infriades på utlovad tid så har otåliga investerare sålt av, dessutom har vi kriser i Libyen och Japan som inte har gjort saken bättre. På forumen undrar folk varför inga nyheter kommer, och inga PM om förseningar har heller kommit, jag kan förstå varför en del blir oroliga. Varför det inte har kommit finns nog en logisk förklaring till. Förseningar från labb är ganska vanligt, det fick vi även erfara när det gäller Kallak North. Notera även att detta citat som alla har baserat sina förhoppningar om nyheter på inte tydligt säger att det ska komma något PM i slutet av februari. Man skulle kunna tolka det som att analysresultatet ska erhållas… ja från labbet i Australien, till Beowulf Mining, inte att ett PM ska släppas då. Det kan även vara så att företaget nu väntar med att släppa ett PM tills alla resultat har mottagits.

Förutom de möjligtvis försenade analysresultaten av de 10 första borrhålen så har Sverige haft den kallaste vintern på sådär 100 år. Enligt lag får man tydligen inte arbeta i under -25C. Detta gjorde att borrningen vid Kallak South fick avbrytas under en period, och inga mer resultat av något slag har kommit därifrån heller. Denna borrning har dock återupptagits, och kan mycket väl vara färdig vid det här laget. Mer om det senare.

Dessutom så har Proactive Investors varit i kontakt med Clive, här och här. Senare höll han en presentation på Proactive Investors Forums, tyvärr inget som spelades in, men en PDF finns här. Efteråt hölls dock en intervju som finns på video här.

Vi har även fått reda på att Beowulf har utsett Fred Boman till produktionsledare, jag citerar PMet från 3 februari:

Med anledning av bolagets utmärkta borresultat hittills med avseende på dess tre järnmalmsprojekt har bolaget utsett Fred Boman till produktionsledare. Boman är en svenskt gruv-och mineral processingenjör med över 35 års branscherfarenhet. Utifrån Stockholm, kommer Boman bistå Beowulf Mining med råd om olika alternativ och processer för att påskynda utvecklingen av Beowulf Minings lovande prospekteringsprojekt gentemot potentiella framtida produktion. Fred Boman är en svenskt gruv-och mineral processingenjör med över 35 års erfarenhet i branschen, varav 25 år i ledande befattningar. Hans erfarenhet av att ta prospekteringsföretag till produktion kommer att hjälpa Beowulf att påskynda utvecklingen av bolagets tre lovande järnmalmsprojekt, Ruoutevare och Kallak (North och South), gentemot potentiella framtida produktion.

Boman har hanterat uppförandet, idrifttagandet och startar produktionen av ett antal gruvor runt om i världen, ansvarat för en bankable feasibility study för Kittala guldprojekt i norra Finland och har varit VD och koncernchef i Sveriges Boliden International Mining AB

Inte så mycket att säga, förutom att det ser väldigt bra ut!

Så vad väntar vi mer på förutom analysresultat från Kallak South?
– JORC för Kallak North förväntas komma i slutet Q1, ja det borde vara inom högst 2 veckor om det inte är försenat.
– Borrstart för ytterligare borrningar i Routevare, har sagts att detta ska sätta igång så fort borrningarna är klara i Kallak South
– Borrstart för ytterligare borrningar i Kallak North, samtidigt som för Routevare kan vara möjligt enligt Beowulf
– Miljökonsekvensstudie för Routevare, senare i år?
– Utökad scoping study från RMG, senare i år?

Nu till något annorlunda. Det ryktas komma nyheter nästa vecka. Detta från en person med alias ”dicfromrugby” på detta forum. Han kan tydligen inte stava…. men flera personer på det forumet och lse.co.uk påstår att han är trovärdig, ja vi får väl se nästa vecka. Såhär skriver han:

i have spent the last 10 mins talking to one of the directers called mike .he said he was confedent that there would be an rns next week,and also that south k drilling is completed and north k extention is about to start.he came across as very posative.regards dic

Nu finns det ingen direktör i Beowulf som heter Mike såvitt jag vet. Det skulle dock kunna vara en Michael Padley som finns som en av flera kontaktpersoner i varje PM. Hade jag varit medlem på iii.co.uk så hade jag självklart frågat om detta, men nu är det så att man måste ringa ett samtal för att aktivera sitt konto där, något som jag inte har orkat göra.

Jag har räknat lite på om det kan stämma att Kallak South borrningen är klar. I PMet från 3 februari står följande:
”Borrprogrmammet[sic] vid bolagets järnmalmsprojekt i Kallak South fortsätter trots Sveriges kallaste december månad på över 100 år”
Men även
”Trots svåra vinterförhållanden räknar styrelsen för Beowulf Mining med att kunna slutföra resterande borrprogrammet och testresultaten för de utvalda borrkärnorna under Q2 2011.”
Så okej, om de redan är klara så har det gått snabbare än vad styrelsen räknade med, men det kan väl vara möjligt ändå. Ibland blir saker försenade, ibland går det snabbare än räknat. Här kan man se väderhistorik för Jokkmokk. Detta är dygnsmedeltemperaturer men det ser ju iaf ut som om det kan ha varit varmare än -25C dagstid i över en månad nu. Medan från 25 februari till och med 11 mars, 14 dagar alltså, var dygnsmedeltempen över -10C, då lär man nästan ha kunnat borra dygnet runt? I skift då såklart.
951 meter av 3500 hade redan borrats, 2549 meter kvar.

A normal drill speed for NQ drilling is around 5-10 meters per hour without stop. The drill speed depends on numerous factors, for example rock type, homogeneous rock, wear of the drill bit, flow of water, depth of drilling, terrain and more. An example of drilling in one 24-hour period: 7,5 meters x 24 hours = 187,5 meter/day. To drill 2500 meters you will need the following numbers of days before finishing: 2500 meters/187,5 meters = 13,5 days with no stops for maintenance. källa

Ja, exemplet här har ju i princip samma mängd meter så jag måste ju knappt räkna på det här. Från 25 februari till och med 11 mars skulle de alltså ha kunnat borra färdigt om de borrat dygnet runt. Men om de istället borrat säg 8 timmar om dagen skulle det ha tagit 41 dagar. Säg att de satte igång med borrandet igen 1 februari så har det gått 48 dagar sedan dess. Vissa dagar, eller de flesta, kanske det borras mer än 8 timmar. Och under perioder varför inte dygnet runt? Baserat på det här känns det inte helt orimligt att de faktiskt är klara med borrandet och att ett PM kommer nästa vecka. Nu när jag har skrivit det här så läser jag precis att de faktiskt använder 2 riggar för borrningen, ja det förstärker ju bara möjligheten att de är klara.

Ett PM tidigt nästa vecka skulle sammanfalla otroligt bra med den tekniska analysen. Att aktien nu ligger i botten av trendkanalen och ska uppåt.7 responses on “Beowulf Mining, vad händer?

 1. Dispencer

  Tack Simon 🙂

  Det känns väldigt betryggande att Du håller örnkoll på alla fundamenta och rykten angående BeoWulf.

  Din tid, engagemang och kunskap är ett ovärderligt verktyg i denna investering.

  All heder / disp

 2. mikaels

  Tack SimonJ;
  för mycket intressanta inlägg på forumet för BEO, och också här på din egen sajt..

  Mvh
  mikaels

 3. Jon

  Simon,
  Thanks for posting on Beowulf Mining.

  Are you still holding shares and what did you feel about the recent placing and appointment of Fred as Production Director?

  Cheers

 4. Simon Post author

  Yes I still hold some shares. However, no longer 99% of my capital. That was crazy.
  Placing was good, small dilution. Having Fred Boman on the team is great. But remember that real production is in 2016 or so.
  The test mining that will commence in 2012 is not to create any cash flow that will put much value to the company.
  It is just so that potential customers can try out the ore. Also, because no news that has been out recently have had any great effect on the share price, I feel that the speculation bubble may have topped. Although, it may gain power again. I was comparing how high Northland’s speculation bubble reached some years ago. And Mcap / contained Fe wise, it was multiples above Beowulf currently. But buying now in hope of a continuing speculation bubble is very risky. Otherwise, prepare to sit tight for 5 more years. During this time we could very likely have another recession, and Beowulf’s share price would plummet. I think I will make a new post on how I currently feel about Beowulf. Here you can see Beowulf compared to alot other iron ore companies http://simonjonsson.com/dev/ironore/

 5. Jon

  Thanks Simon for your honest opinion on Beowulf.
  You seem to be confident they’ll get an exploitation licence to test mine in 2012, so let’s hope that happens.

 6. toby

  Simon. Du ska veta att temperaturen i Jokkmokk inte stämmer överrens med den lokala temperaturen i Kallak va?
  Kallakjahvhre är ett köldhål på vintern och varmt som satan på sommaren. De hade -44 grader som kallast på Björkholmen nu. Tre veckor i vintras var det inte varmare än -25 grader.

  Varje vecka från December till Februari hade de dippar på över -33 grader på Björkholmen.

  SMHI mäter i Jokkmokk stad/by, inte i Kallak eller på björkholmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *