Google slår till mot tyskt länknätverk – Snart i Sverige

UPPDATERING 29 Maj

Det är dags att outa vilket SEO företag det här handlade om. Det är alltså Jajja Communications som lovar guld och gröna skogar men levererar hästskit!

I fredags meddelade Google’s Matt Cutts att de slagit till mot ett tyskt länknätverk. Eller som han skriver ”German agency’s link network/clients.”, det får mig att tänka att det handlar om ett ”seriöst” SEO-företag, och inte ett helskummt blackhat-nätverk. Att de börjar slå till i Europa mot nätverk på andra språk än Engelska är ganska nytt, hittills har det handlat mycket om amerikanska länknätverk.

De slog nyligen till även mot ett franskt länknätverk. Lite mer läsning på searchengineland.com.

Snart slår de till i Sverige, garanterat

Jag har själv nyligen haft erfarenhet av länkar från ett ”länknätverk” från en av Sveriges största SEO-byråer till min e-butik dermastore. Just nu tänker jag inte berätta exakt vilket företag det handlar om, förutom att det är ett av de största och mest välrenommerade i Sverige. De utlovade riktigt högkvalitativt innehåll från väldigt högkvalitativa hemsidor, men levererade istället skräp, jag hävde avtalet….. Såhär ser storyn ut:

En säljare från SEO-företaget kontaktar mig och berättar om deras SEO-tjänst. De ska kunna leverera högkvalitativt innehåll till butiken, andra on-site förbättringar samt länkar som ska vara av riktigt hög kvalitet. De ger mig ett exempel på en sida som länkarna kan komma ifrån (en seriös svensk nyhetssajt) och lovar att alla länkar ska hålla sådan kvalitet som lägst. Eftersom jag länge har funderat på att outsourca SEO arbetet så nappar jag på erbjudandet, med hopp om att ett av Sveriges största SEO-företag faktiskt är seriösa.

Efter ett tag börjar jag se länkar dyka upp, inte alls från högkvalitativa sidor. Länkarna befinner sig på fakebloggar upplagda på utgångna domännamn. Ett exempel var ett domännamn som hade med motorsport att göra, tidigare hade förmodligen där legat en blogg om motorsport. Domännamnet har sedan gått ut och SEO-företaget har snappat upp det (De gör såhär eftersom domännamnet fortfarande har en del länkar till sig och på så sätt levererar det en del länkkraft i googles ögon). Fakebloggen som nu alltså låg på detta domännamn var full av inlägg som enbart var på några rader styck. I varje inlägg tipsades om olika e-butiker inom skönhet och kroppsvård, tillhörande SEO-företagets olika kunder.

Vilken människa som helst skulle se att det handlade om fakebloggar av skitkvalitet, skapade endast för att ge länkar. Jag kontaktade SEO-företaget, mina två kontaktpersoner där höll med om att det var skräp. Den ena sade sig ”spy över hur dåligt det var”. Men de ansvariga var ju såklart inte någon av dessa två, utan det var ”länkteamet” hos företaget som var ansvariga. Länkteamet fick jag aldrig nöjet att prata med själv, men mina kontaktpersoner lovade förbättring och att denna typ av länkar skulle upphöra. Jag hade dock tappat förtroendet för dem och ville inte vänta och se vad detta faktiskt skulle innebära, så jag hävde avtalet.

Uppenbara footprints i whois-datan

Det handlade om länkar från 3 olika fakebloggar som jag hann lägga märke till innan jag hävde avtalet. Det fanns uppenbara footprints i whois-datan (alltså i informationen om vem som äger domännamnet m.m.). Självklart stod inte SEO-företaget som ägare, utan de använder olika påhittade företagsnamn. Däremot var det samma namn på ägaren på alla 3 domäner. (Ägaruppgifterna i whois-datan innehåller både Namn och Företag). Även adressuppgifterna var identiska på alla 3 domännamn, en påhittad adress i England. Organisationsnummer, e-postadress och telefonnummer var även olika påhittade sådana, förutom på 2 av domännamnen som hade samma telefonnummer.

Inte så förvånande så användes även samma registrar på alla 3 domännamn: Internetbolaget. Googlar jag på det nu så ger google mig denna sida: www.internetvikings.com. Ett företag som tydligen erbjuder bland annat SEO-hosting och diversifierade IP-adresser.

På själva hosting-området har de lyckats något bättre. Alla domännamn var hostade på olika IP-adresser, med egna namnservrar. Två av IP-adresserna tillhörde samma ISP medan den tredje tillhörde an annan ISP. Vad hjälper dock detta om google skulle titta på whois-datan? Inte mycket.

En enkel match för google – uppenbar footprint

Detta SEO-företag tillhandahåller en spårningskod i javascript som kunderna kan lägga in på sina sidor. En barnlek för Google att hitta majoriteten av SEO-företagets kunder med andra ord. Sedan är det bara för Google att söka igenom inlänkarna till dessa sidor för att se sambanden och upptäcka vilka sidor som länkar till flera av SEO-företagets kunder. Tillsammans med whois-datan blir sedan allt uppenbart. Det är inte en fråga om det kommer bli game-over för detta SEO-företag, utan när det blir det.

5 responses on “Google slår till mot tyskt länknätverk – Snart i Sverige

  1. Erik

    Skulle tro att det är såhär de flesta svenska seo-bolag arbetar. Alla snappar utgångna domäner men vissa lägger lite mer tid på att fixa till det för att det inte ska vara för uppenbart. I sista änden tror jag inte det hjälper till mer än att få kunderna att tycka det ser bra ut. För ett vant öga ser man direkt att det är en snappad domän som någon har snyggat till lite.

    Google har bevisligen svårt att komma åt det här, annars skulle de har gjort det för länge sedan. Men den som lever får se 🙂

  2. Danne

    Det är bara en tidsfråga innan Internet Vikings , Rickard Vickström och company åker dit och blir straffade. De säljer/återanvänder ju ip adresser som blivit straffade tidigare. Även deras snapback setup är såå genomskinlig. Skulle inte röra någon av deras tjänster med tång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *