Spekulationsbubblor och priscykler

Börsen är orolig och Beowulf har inte gått speciellt bra den senaste tiden. När det gäller Beowulf så var den stora uppgången uppenbarligen en spekulationsbubbla. Mcap / Contained Fe nådde ca 0.9. Det måste få sägas vara ganska högt sett till att det är baserat på tillgångar som ännu ej är klassificerade och med tanke på hur långt kvar de har till produktion. Visst, ett litet premium jämfört med många andra bolag ska de nog få för sin framtida möjlighet att producera höggradigt koncentrat och p.g.a. att de befinner sig i Sverige. Däremot finns det många frågetecken kring logistiken (Här talar Jan-Ola på radio nyligen, och här diskuteras transport) och miljöpåverkan (känsliga naturområden och rennäring). Just nu är värderingen $0.46 / Contained Fe. Jämför gärna dessa siffror med de andra bolagen på min iron ore peer comparison lista. De som påstår att Beowulf nu är extremt undervärderat har antingen ingen koll, eller så försöker de haussa upp kursen i eget intresse. Jag vill påstå att bolaget är ganska lagom värderat.

För några månader sedan jämförde jag Beowulfs högsta värdering med hur högt Northland värderades som högst under sin spekulationsbubbla under 2007, jag kom fram till att Northland värderades ca 5 ggr högre. Även detta delvis på ej klassificerade tillgångar. Detta är varför jag tidigare trodde på fortsatt uppgång i Beowulf. Såhär ser min beräkning ut för Northlands topp 2007:

Sahavaara: NI 43-101: 145Mt @ 43.1%, varav 111.7Mt M&I
Hannukainen: Historiska estimat om 67Mt @ 43%
Tapuli: Historiska estimat om 60Mt @ 30%
Contained Fe: 109 Mt
Market cap: ca $487.8M
Mcap / Contained Fe: $4.48

Nu känns det dock verkligen som att bubblan har spruckit. Bubblor spricker alltid förr eller senare. En stor anledning till varför denna sprack tror jag beror på att Beowulf inte lyckas hålla sina utlovade datum. Frågan är när kursfallet slutar, kanske tar en ny uppgång kraft igen när de väl släpper borrresultaten för Kallak North och Kallak South får sin JORC, eller började en ny långvarig uppgång redan i tisdags? Eller är det kanske buy on rumor, sell on fact som gäller nu? Här är en intressant studie på hur aktiekurser i gruvbolag reagerar på nyhetssläpp, vad jag kan tolka av den så gäller generellt sett buy on rumor, sell on fact. Vi kan likväl få se en ordentlig kollaps ner till under kronan igen (då snackar vi billig igen!). Cornucopia? skrev nyligen ett läsvärt inlägg om bubblor. Bolaget har ju faktiskt släppt ett flertal andra positiva nyheter, men det har knappast lett till några positiva kursreaktioner. Det är inte så att jag inte tror på bolaget längre, det gör jag verkligen på sikt. Och jag har kvar en aktiepost i bolaget av storlek ”bekväm”. Men att kursen ska upp mycket i närtid, det är inget jag tror på, det är i sådana fall bubblan som blåses upp igen.

Här ovan kan ni se en graf över en klassisk priscykel för ”junior explorers”. Det är ett ganska vanligt fenomen att bolag av denna typ går in i en spekulationsfas när de upptäcker mineralfyndigheter. Efter detta följer en period med alla de studier som krävs. Till sist påbörjas konstruktion av gruvan och produktionsstart. Generellt sett finns det alltså två bra tillfällen att investera, innan första spekulationsbubblan och under studie/konstruktionsfasen, här är en bra artikel om ämnet. Personligen vill jag gärna se att alla studier är avklarade och att alla tillstånd och finansiering är på plats. Northland är precis i detta läge och jag har köpt mig en rejäl bunt aktier där. Jag ser en uppsida på 200%, minst, fram till att de fått Hannukainen i produktion, såvida inte världen går under och järnmalmspriset går tillbaka till 90-talets prisnivå. Jag kommer säkert skriva något inlägg om Northland i framtiden, men jag håller ju inte värsta uppdateringstakten på bloggen.

7 responses on “Spekulationsbubblor och priscykler

  1. J1nxed

    Din lista är något märklig då du listat exploration target för vissa som t.ex beowulf, equatorial resources, baobab och JORC tonnage för andra som t.ex (Afferro, Zanaga och Bellzone

    Zanaga har exploration på 8Bt, Afferro på runt 6-8Bt och bellzone på runt 13Bt. Dessutom så är Afferros mål på runt 35 mtpa vid putu (de har en 38,5% del där) och skulle tippa på runt 25-35Mtpa vid nkout/ngoa så det rär sig snarare om 35-45Mtpa för afferro. Bellzone ska upp till 50mtpa

  2. Simon Post author

    Hej, tack för påpekandet. Tanken är att allt klassificerat + exploration targets ska finnas med, så detta ska jag fixa. Jag kommer förmodligen dela upp det i olika kolumner också.

  3. Jon

    simon,

    What are your feelings about Beowulf delaying the KN JORC until August?

  4. Simon Post author

    Well it’s not really Beowulf that is delaying it, is it? It’s rather delayed from the lab(s) doing the JORC. Well there was some discussion (rumour) about missing data that would have been Beowulfs fault, (or the drilling company’s), but the real reason we will probably never get to know. Indeed it is very delayed though. I’ve heard that it normally takes 6-8 months to receive a JORC after application. Now it has been what, 9-10 months? However, I don’t think this is an indication of bad results, probably just a misstake somewhere in the process or heavy workload for the companies involved.

  5. Simon Post author

    Läser deras pressmeddelanden och bevakar med hjälp av google alerts så att jag får reda på det mesta som skrivs om dem på internet.
    Äger inte aktien just nu dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *