Tjäna pengar på kraschen, gå kort i VIX

Rättelse: Det verkar inte alls vara ett futureskontrakt bundet till ryska RTSVX som man kan handla genom IG Markets. Utan det är förmodligen helt enkelt 1-månadskontraktet för VIX. Så tokigt det kan bli när IG Markets kallar den för VXQ1 och det finns ryska VXQ1 och USA VX Q1, det där mellanslaget förstörde ju min googling i går natt.

Om pågående börskrasch blir såpass volatil att VIX närmar sig 80 så har jag tänkt ge mig på att gå kort i VIX, eller rättare sagt det volatilitetsindex som man kan handla genom IG Markets. Det verkar vara ett futureskontrakt för ryska volatilitetsindexet RTSVX. Jag trodde till precis innan jag gjorde lite research för detta inlägget att VIX rör sig i ett intervall på 0-100, men så är det tydligen inte, det kan gå över 100 och har gjort det en enda gång vad jag kan se (oktober 1987), under såpass kort tid att det inte ens syns på alla historiska diagram som täcker den tidpunkten. RTSVX verkar däremot inte ha några problem med att gå mycket högre än VIX, det var nämligen uppe på 200 i november 2008 när VIX var på 80. (Detta verkar dock vara efterkonstruerad historik eftersom RTSVX inte existerade förrän 2010). Man ska vara medveten om att det inte går att handla volatilitetsindexen direkt, utan man tvingas köpa futureskontrakt eller ETFer/ETNer som har futureskontrakten som underliggande. Futureskontrakten når inte heller samma höjder som volatilitetsindexen i sig. Efter ett mail till personen bakom onlyvix.blogspot.com så fick jag reda på att när VIX var uppe på 80 under 2008 så nådde futureskontrakten för detsamma inte högre än ca 50.

Hur som helst så är min tanke att tjäna pengar när volatilitetsindexen senare sjunker. Det finurliga är att de mycket väl kan toppa flera månader innan börsen bottnar. Alltså, har man nu missat att köpa bearcertifikat eller på annat sätt spekulera i börsfall, och inte vill ge sig på det nu med tanke på risk för uppstuds eller att fallet inte blir mycket värre, så kan man försöka sig på att spekulera i volatilitetsindex som kanske inte har toppat ännu. Man kommer inte helt omöjligt kunna göra en god vinst innan börsen bottnar och det är dags att gå lång. Det var ca 5 månader mellan dessa punkter under senaste krisen.

7 responses on “Tjäna pengar på kraschen, gå kort i VIX

 1. Victor

  Hej!

  Har du provat Commerzbanks bull och bearcertifikat med VIX som underliggande? Bull vixf x2 c eller motsvarande bear?

  // Victor

 2. Stig

  Hej Simon!

  Det var länge sedan man läst något av dig nu?
  Jag undrar lite hur dina tankar går kring Beowulf mining?

  //mvh Stig

 3. Simon Post author

  Jag äger inte längre Beowulf, vilket jag har för mig att jag skrev i en kommentar här på bloggen för ett bra tag sedan. Jag känner att ledningen är väldigt inkompetent, men jag tror dock på fyndigheten. De levererar ju bara förseningar och klantar till det genom att borra utan tillstånd, förmodligen ett misstag, men riktigt klantigt. Verkar som Clive har försökt spara pengar genom att bara borra lite grand i taget. Vad ledde det till, jo det gav för lite data för att ens ge inferred på kallak south. Nu i år verkar det ju dock som att de ska sätta fart med borrandet, och förhoppningsvis kunna ge indicated direkt, men den borrkampanjen verkar ju också försenad.

  Jag är allmänt ganska bear just nu och har mycket i cash, och ganska mycket i Northland.

 4. Stig

  Jo jag håller med om att ledningen inte är proffs direkt men jag tycker ändå att priset på aktien börjar falla mot en intressant nivå med tanke på vad de har i backen.
  Jag själv funderar på att ta en position här runt kronan för jag är övertygad om att det blir en bra affär på sikt men jag vill inte se fler misstag och förseningar av dessa slag.

  //mvh

 5. Stig

  Ok scandinavian ska jag kolla vidare på.
  Jag har också en mindre del i North men är sugen på mer. Dock är jag kluven om jag ska vänta eller börja köpa nu. Aktien har ju gått bra en tid nu, men den är långt ifrån full värderad.

  //mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *