Utdelningen, 14,94% blev det

Utdelningen kom i tisdags förra veckan, 6 april, och resultatet av min affär blev endast 14,94% innan courtage. Visst det är inte dåligt, men man lyckades nog med något svårt om man gick minus på affären. Jag kom nämligen in i Archelon på en nivå så hög som 0,376 (två delavslut), detta p.g.a. att jag inte hade likvider innan dess. Om jag minns rätt så var kursen uppe som högst i 0,41 kr, kanske högre, innan aktien slutade handlas med rätt till utdelning. Aktiekursen blev justerad när utdelningen kom så det är lite svårt att se på bilden. Jag sålde mina Archelon för 0,21kr st, nästan på botten alltså. Kursen gick lite lägre intraday men det syns inte på bilden här.

archelon aktiekurs

Det här har varit ett bra exempel på att utdelningar är kursdrivande och att kursen faller efteråt. Kursfallet var helt klart störst i Archelon, om det ens går att tala om något kursfall i MII. Detta stämmer överens med min enkla beräkning i mitt förra inlägg.

MII lyckades jag sälja till en kurs på 4 kr, ganska bra tycker jag. Men jag måste säga att jag hade tur att MII steg rätt ordentligt 18-22 mars och att den har hållit sig uppe. I skrivande stund ligger den i 4,2 och har legat högre under dagen. Det ligger alltså en stor risk i att köpa till utdelningar som denna. Hade MII inte gjort detta lyft och hade jag t.ex. gått ur MII på 3,1 hade jag i princip gått +-0 (-2 kr efter courtage).mineral invest international aktiekurs

Vad har jag då lärt mig av denna utdelning?

 • Det påminde mig om att alltid ha likvider till när aktieklipp som dessa uppkommer, i detta fall hade jag kommit in i Archelon till en mycket lägre kurs.
 • Man kan tjäna bra med pengar på uppgången innan utdelningen, speciellt på så stora utdelningar som denna, istället för på utdelningen i sig.
 • Att man ibland justerar kursen efter en utdelning, detta måste jag läsa på mer om.

4 responses on “Utdelningen, 14,94% blev det

 1. Simon Post author

  Det jag är mest intresserad av är deras andel i nordic iron ore. Deras presentation på RMG konferensen är intressant: http://streamsync.qbrick.com/04727/2010/nordicironore/player.htm?01.asx&ppimages/
  Positivt är att nordic iron ore planerar börsnoteras i slutet av nästa år, och förhoppningsvis kanske archelon ger en utdelning i nordic iron ore aktier. Antar att det är du som Spartacus på avanza forumet? Jag skrev ju också ett inlägg där precis innan dig 😉

 2. Simon Post author

  Tack. Den är inte nedlagd, jag skriver inte så ofta bara. Ingen aning om när jag får för mig att skriva nåt nytt, kanske inom en månad iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *