Riskfria 59.26% på 1 vecka?

Jag har upptäckt ett ovanligt tillfälle att göra en riktigt hög avkastning riktigt fort. Vad det handlar om är att styrelsen i Archelon Mineral AB (Archelon) har lämnat ett förslag till årsstämman som kommer äga rum den 25 mars att för varje 18 aktier man har i bolaget, så kommer man få en utdelning i form av 1 aktie i Mineral Invest International AB (MII), med avrundning uppåt. Med en kurs i Archelon på 0,30kr och en kurs i MII på 3,2kr så innebär det en avkastning på 59,26%!

Avstämningsdagen för utdelningen föreslås till 1 april. Man måste äga aktierna 3 dagar innan avstämningsdagen, alltså 29 mars för att få rätt till utdelningen, men man kan sälja sina aktier redan dagen efter, alltså den 30 mars, och ändå få utdelningen. Förslaget till årstämman kan du ladda ner på archelon.se, eller direktlänk.

Självklart finns det en risk i detta. Köper man sina Archelon aktier redan innan årsstämman kan man ha otur att de beslutar något annat än vad som är föreslaget. Detta lär dock inte hända.

Den största risken som jag ser det är ett kursfall i Archelon den 30 mars när de som ägde aktien bara för utdelningens skull säljer. Även när utdelningen är avklarad och folk bestämmer sig för att sälja av sina MII aktier så kommer den kursen förmodligen falla.

Om största risken för kursfall ligger i Archelon eller MII är svårt att sia om.

De senaste 10 dagarna har antal omsatta aktier i Archelon varit i genomsnitt 163 000 per dag.
Motsvarande för MII har varit 96 000 per dag.
Antag att du vill köpa Archelon för totalt 10 000 kr till 0.3kr/st, det blir 33 333 aktier, ca 1/5 av den dagliga volymen.
Du får för detta 1852 MII aktier, ca 1/52 av den dagliga volymen.
Alltså 10 gånger så stor volym i MII jämfört med Archelon relativt hur många aktier i vardera som kommer att säljas. Om vi endast ser till detta torde största risken vara kursfall i Archelon.

Dock så måste vi tänka på att många av de som redan är aktieägare i Archelon utan anledning av utdelningen förmodligen kommer behålla sina Archelon aktier men sälja av sina MII. Medan andra gamla Archelon-ägare kommer få upp ögonen för MII och kanske köpa fler. Själv tror jag på fler sälj än köp av MII och att det kommer bli svårare att gå ur MII till en bra kurs än vad ovan beräkningar visar på.

Även om riskerna för kursfall finns så kommer jag försöka mig på att göra en liten slant i denna utdelning.

3 responses on “Riskfria 59.26% på 1 vecka?

  1. imsekimse

    jag köpte en del idag på 0,25 efter att ha sett kursen gå ner över 40%. Får se vad som händer med den kursen inom ett par månader? Har du några spekulationer?

  2. Simon Post author

    Jag har faktiskt ingen aning, förutom att jag tror på en stigande kurs bara på magkänsla. Jag är inte insatt i företaget alls utan råkade bara upptäcka den trevliga utdelningen.

  3. aktiespartacus

    Ja, den utdelningen var trevlig. Nu väntar vi bara på mer nyheter angående listning av de andra bolagen i bolagets portfölj och hoppas på stigande kurs än en gång. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.